December 29, 2015

leven zonder afval (VI) - besparing

Sinds we begonnen zijn met zero waste komen we vrijwel nooit meer in de supermarkt, aangezien daar vrijwel alles verpakt is. In plaats daarvan gaan we nu naar de lokale groenteboer, slager, kaasboer, bakker, visboer en de snoep/drop kraam op de markt goed. Het blijkt niet duurder dan de supermarkt. Ik heb 3 maanden van 2015 vergeleken met dezelfde maanden in 2014 en onze uitgaven waren gelijk. Je doet waarschijnlijk minder impulsaankopen zoals in de supermarkt. 
Verrassend genoeg reageert vrijwel niemand vervelend op onze zakjes en bakjes. Zowel de slager als de groenteboer lieten weten dat verpakkingsmateriaal hun maar liefst 20.000euro per jaar kost. In die prijs zit niet alleen de maak of drukkosten maar ook de verpakkingsbelasting die sinds 2008 is ingevoerd. Nog een reden om de schroom te laten varen...

leven zonder afval (V) - CO2 besparing door zero waste

Nogal naïef ging ik er meteen vanuit dat geen afval produceren goed zou zijn voor het milieu. Terwijl ik bezig was vroeg ik me af wat het nou echt oplevert. Ten eerste bespaart het natuurlijk op grondstoffen. Hoeveel dit is kan ik helaas nergens terugvinden. Wel is duidelijk wat het oplevert aan CO2 besparing: 10% van het CO2 dat nodig is om voedsel te produceren wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. (zie ook www.milieucentraal.nl)

Hier een overzicht van CO2 uitstoot per huishouden: 
1. 25% voedsel (waarvan 10% verpakkingen en 15% voedselverspilling)
2. 25% vervoer
3. 25% energie (gas en stroom)
4. 25% huishouden, zelfverzorging, wooninrichting

Strikt genomen levert het waarschijnlijk evenveel op als je 1 dag geen vlees eet (1 dag minder vlees per week=7% vermindering op het CO2 verbruik van voedsel). Beide doen geeft een nog grotere besparing. Hoe dan ook is het vermijdbaar CO2 verbruik en verspilling van grondstoffen en makkelijk te implementeren. Bovendien geloof ik dat door de neveneffecten het nog meer oplevert. 


August 01, 2015

Leven zonder afval (IV) - op de camping

Ondertussen, op de camping. 

Het is al een aardige verzameling geworden: vlnr, blik voor koffie en weckpot voor losse thee met theezeefje, limonade/siroop in glazen fles/blik, Boc 'n Roll: wasbare doek voor gesmeerd brood maar ook te gebruiken als tijdelijke verpakking voor kaas (alternatief is bijenwasdoek via levenzonderafval.nl of greenjump.com), baking soda als schuurmiddel/afwasmiddel/zelfs als tandpasta (evt mengen met pepermunt olie), aluminium sponsje (vele malen langer te gebruiken dan gele sponzen en recyclebaar), scheerzeep en shampoo in blik(hervulbaar via bv lush of concrete matter; shampoo als tablet= 750cc vloeibare shampoo), blok zeep ipv douchegel (lush bv) en aluin steen als deodorant (ben ik aan t proberen), katoenen zakken voor groente/fruit.

Het leek mij niet te doen en veel te veel werk, maar ik verbaas me hoe snel je het je eigen maakt en wat een mini beetje restafval we nu al hebben.

Leven zonder afval (III) - schoonmaakmiddelen


Vloerzeep, handzeep, afwasmiddel en wolwasmiddel heb ik in bulk gekocht (5 liter) via drogisterij.nl. Een grote verpakking is beter dan meerdere kleine. Wasmiddel kochten we al in een grote kartonnen verpakking. Baking soda schijnt ook een goede optie te zijn als schuurmiddel en afwasmiddel (en is heel goedkoop). Allesreiniger in bulk heb ik nog niet gevonden, maar dat moet te krijgen zijn. Ik ga natuurazijn met water (50/50) en lavendelolie proberen. Er zijn allerlei recepten te vinden op het internet. 

Leven zonder afval (II) - drankverpakkingen

Op de site van milieucentraal staat een mooi overzicht (zie hieronder) welke drankverpakking het milieuvriendelijkst is. Opvallend vond ik dat eenmalig glas milieu-onvriendelijker is dan karton. 



Sinds we letten op minder afval kopen we melk in 1,5 liter kartonnen verpakkingen ipv plastic. Dat scheelt al enorm aan plastic afval (dit waren er gem 5-6 zakken per maand). Maar aangezien er bij ons zo'n 6 liter per week wordt gedronken wil ik zoeken naar andere opties.  Er zijn boeren waar je melk kunt tappen of uit statiegeld flessen kunt kopen. In Abcoude is er een melkdrive, geopend in het weekend, dat is redelijk in de buurt.
Verder gaan we de schoolmelk opzeggen en koop ik 2 rvs/dubbelwandige flesjes die de melk min 6 uur koel houden. Het scheelt 4 kleine verpakkingen per week x 40= 160 verpakkingen per jaar, per kind. Dat is het zeker waard. 
Frisdrank drinken we thuis vrijwel nooit, wel limonadesiroop, die we altijd uit blik kopen. Blik wordt nog niet ingezameld (bij sommige gemeenten kan dit bij de plastic heroes), maar kan ik wel apart inleveren bij het afvalscheidingsstation in ons dorp. 
Bier kun je dus het beste in glas kopen, dat recyclingproces is volgens milieucentraal heel succesvol, doordat de flesjes grotendeels ook ingeleverd worden. Een flesje kan 40x hervuld worden en gaat wel 8 jaar mee. 
Vruchtensappen kopen we niet veel, maar kun je natuurlijk gewoon vers maken af en toe. Is ook nog veel lekkerder. Tot zover de drankverpakkingen.  

July 31, 2015

Leven zonder afval (I)



Een paar weken geleden las ik een interview met Emily-Jane Lowe en sindsdien laat het idee om minder afval te produceren me niet meer los. Vooral omdat ik me zorgen maak over de CO2 uitstoot en nu het idee heb mijn (onze) footprint te kunnen verkleinen. Ik word er zelf erg blij van en gelukkig vindt H het ook een goed idee... Omdat het behoorlijk uitzoeken is, dacht ik er een paar posts aan te wijden voor iedereen die er ook mee aan de slag wil.

Allereerst ben ik naar een open avond van Emily-Jane Lowe gegaan en heb daar brood en groentezakken gekocht (ook te bestellen bij haar via levenzonderafval.blogspot.nl of b.v. greenjump.com). Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Ook in de supermarkt kun je brood laten verpakken in je broodzak. De meeste verkopers vinden het vooral een hele goeie oplossing. En het is nog mooier ook ;-)
In de zak kun je het brood invriezen voor max 2 weken.
Om geen tas te vergeten heb ik drie setjes gemaakt en hangt er nu een aan de kapstok, achterin de auto en in mijn handtas/rugzak.

June 23, 2015

purple




Lots of Irises in front of a house in France near my father's place.  Spots like these are what I miss when I haven't been at my father's for a while. A faded flower at our table. Such a nice collection of plants by Charlotte at Mokum aan Zee

February 03, 2015

Recently




Love to sit down and draw after hectic weeks of working, feel very lucky to be able to. Especially with the sun coming through, it feels like spring now. Some porcelain hangers I made at the course and a plate with a sketch before applying the underglaze. 

January 24, 2015

Constant






Would like to see more of this documentary of Constant Nieuwenhuys, here's a glimpse.