March 20, 2016

leven zonder afval (VII) - mascarpone, ricotta en creme fraiche zelf maken

Een van de weinige dingen die je niet zonder plastic kunt kopen zijn mascarpone, ricotta en creme fraiche. Maar je kunt het ook zelf maken, kwam ik achter. En het is helemaal niet zo moeilijk. 

Mascarpone 

duur ±15 min, paar uur in koelkast

Voor 225 gram mascarpone heb je nodig: 



  • 750 ml room
  • sap van 1/2 citroen
Room 10 min verwarmen in een pannetje, citroensap toevoegen en samen 5 min koken, mengsel in een (kaas)doek laten uitlekken in een zeef in de koelkast gedurende een paar uur. Houdbaar: 5 dagen in koelkast.

Ricotta (250 gr)
duur ±10 min, 1-8 uur in koelkast

Voor 250 gram ricotta heb je nodig: 
  • 1 liter volle melk
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout
Melk verwarmen tot aan het kookpunt, citroensap toevoegen en roeren totdat de melk stolt, gestolde melk in (kaas)doek laten uitlekken in een zeef. Uitlekken van 1-8 uur (afhankelijk hoe dik je de ricotta wilt; 8 uur = ricotta zo dik als kant en klaar). Houdbaar: paar dagen. 

Creme fraiche
duur 2 min, 12-24 uur op kamertemperatuur
  • 500 gram room
  • 30ml karnemelk of yoghurt
Room en karnemelk/yoghurt mengen en op kamertemperatuur laten staan gedurende de nacht, hierna in de koelkast zetten (waar het nog wat dikker wordt). Houdbaar: 2 weken.