December 29, 2015

leven zonder afval (VI) - besparing

Sinds we begonnen zijn met zero waste komen we vrijwel nooit meer in de supermarkt, aangezien daar vrijwel alles verpakt is. In plaats daarvan gaan we nu naar de lokale groenteboer, slager, kaasboer, bakker, visboer en de snoep/drop kraam op de markt goed. Het blijkt niet duurder dan de supermarkt. Ik heb 3 maanden van 2015 vergeleken met dezelfde maanden in 2014 en onze uitgaven waren gelijk. Je doet waarschijnlijk minder impulsaankopen zoals in de supermarkt. 
Verrassend genoeg reageert vrijwel niemand vervelend op onze zakjes en bakjes. Zowel de slager als de groenteboer lieten weten dat verpakkingsmateriaal hun maar liefst 20.000euro per jaar kost. In die prijs zit niet alleen de maak of drukkosten maar ook de verpakkingsbelasting die sinds 2008 is ingevoerd. Nog een reden om de schroom te laten varen...

leven zonder afval (V) - CO2 besparing door zero waste

Nogal naïef ging ik er meteen vanuit dat geen afval produceren goed zou zijn voor het milieu. Terwijl ik bezig was vroeg ik me af wat het nou echt oplevert. Ten eerste bespaart het natuurlijk op grondstoffen. Hoeveel dit is kan ik helaas nergens terugvinden. Wel is duidelijk wat het oplevert aan CO2 besparing: 10% van het CO2 dat nodig is om voedsel te produceren wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. (zie ook www.milieucentraal.nl)

Hier een overzicht van CO2 uitstoot per huishouden: 
1. 25% voedsel (waarvan 10% verpakkingen en 15% voedselverspilling)
2. 25% vervoer
3. 25% energie (gas en stroom)
4. 25% huishouden, zelfverzorging, wooninrichting

Strikt genomen levert het waarschijnlijk evenveel op als je 1 dag geen vlees eet (1 dag minder vlees per week=7% vermindering op het CO2 verbruik van voedsel). Beide doen geeft een nog grotere besparing. Hoe dan ook is het vermijdbaar CO2 verbruik en verspilling van grondstoffen en makkelijk te implementeren. Bovendien geloof ik dat door de neveneffecten het nog meer oplevert.