August 01, 2015

Leven zonder afval (IV) - op de camping

Ondertussen, op de camping. 

Het is al een aardige verzameling geworden: vlnr, blik voor koffie en weckpot voor losse thee met theezeefje, limonade/siroop in glazen fles/blik, Boc 'n Roll: wasbare doek voor gesmeerd brood maar ook te gebruiken als tijdelijke verpakking voor kaas (alternatief is bijenwasdoek via levenzonderafval.nl of greenjump.com), baking soda als schuurmiddel/afwasmiddel/zelfs als tandpasta (evt mengen met pepermunt olie), aluminium sponsje (vele malen langer te gebruiken dan gele sponzen en recyclebaar), scheerzeep en shampoo in blik(hervulbaar via bv lush of concrete matter; shampoo als tablet= 750cc vloeibare shampoo), blok zeep ipv douchegel (lush bv) en aluin steen als deodorant (ben ik aan t proberen), katoenen zakken voor groente/fruit.

Het leek mij niet te doen en veel te veel werk, maar ik verbaas me hoe snel je het je eigen maakt en wat een mini beetje restafval we nu al hebben.

Leven zonder afval (III) - schoonmaakmiddelen


Vloerzeep, handzeep, afwasmiddel en wolwasmiddel heb ik in bulk gekocht (5 liter) via drogisterij.nl. Een grote verpakking is beter dan meerdere kleine. Wasmiddel kochten we al in een grote kartonnen verpakking. Baking soda schijnt ook een goede optie te zijn als schuurmiddel en afwasmiddel (en is heel goedkoop). Allesreiniger in bulk heb ik nog niet gevonden, maar dat moet te krijgen zijn. Ik ga natuurazijn met water (50/50) en lavendelolie proberen. Er zijn allerlei recepten te vinden op het internet. 

Leven zonder afval (II) - drankverpakkingen

Op de site van milieucentraal staat een mooi overzicht (zie hieronder) welke drankverpakking het milieuvriendelijkst is. Opvallend vond ik dat eenmalig glas milieu-onvriendelijker is dan karton. 



Sinds we letten op minder afval kopen we melk in 1,5 liter kartonnen verpakkingen ipv plastic. Dat scheelt al enorm aan plastic afval (dit waren er gem 5-6 zakken per maand). Maar aangezien er bij ons zo'n 6 liter per week wordt gedronken wil ik zoeken naar andere opties.  Er zijn boeren waar je melk kunt tappen of uit statiegeld flessen kunt kopen. In Abcoude is er een melkdrive, geopend in het weekend, dat is redelijk in de buurt.
Verder gaan we de schoolmelk opzeggen en koop ik 2 rvs/dubbelwandige flesjes die de melk min 6 uur koel houden. Het scheelt 4 kleine verpakkingen per week x 40= 160 verpakkingen per jaar, per kind. Dat is het zeker waard. 
Frisdrank drinken we thuis vrijwel nooit, wel limonadesiroop, die we altijd uit blik kopen. Blik wordt nog niet ingezameld (bij sommige gemeenten kan dit bij de plastic heroes), maar kan ik wel apart inleveren bij het afvalscheidingsstation in ons dorp. 
Bier kun je dus het beste in glas kopen, dat recyclingproces is volgens milieucentraal heel succesvol, doordat de flesjes grotendeels ook ingeleverd worden. Een flesje kan 40x hervuld worden en gaat wel 8 jaar mee. 
Vruchtensappen kopen we niet veel, maar kun je natuurlijk gewoon vers maken af en toe. Is ook nog veel lekkerder. Tot zover de drankverpakkingen.